top of page

Afschaffing beroepskennis in Vlaanderen


afschaffing beroepskennis vlaanderen

In maart besliste de Vlaamse Ministerraad over de afschaffing van de gereglementeerde beroepen met uitzondering van het bedrijfsbeheer en de bouwberoepen. De streefdatum voor de afschaffing is 1 januari 2018.


Concreet zal het dan niet meer nodig zijn een specifiek diploma of praktijkervaring voor te leggen wanneer je start met een van de volgende gereglementeerde beroepen: slager, droogkuiser-verver, kapper, bakker, garagist, carrosier, fietsenmaker, restaurateur of traiteur, schoonheidsspecialist, masseur, voetverzorger, opticien, dentaaltechnicus of begrafenisondernemer.


De Vlaamse Regering wil echter wel de kwaliteit van deze gereglementeerde activiteiten garanderen. Daarom zullen de controle- of sectororganisaties (zoals bijvoorbeeld het FAVV, ...) ingezet worden om de kwaliteit te bewaken.


In een latere instantie zal ook het bedrijfsbeheer en de bouwsector volgen. De voorlopige aanvangsdatum voor de afschaffing van het bedrijfsbeheer in Vlaanderen is september 2019. In Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is hierover op heden nog niets beslist.


update 2/02/2018: intussen is de datum voor afschaffing van het bedrijfsbeheer gekend. Vanaf 1 september 2018 zal er geen attest bedrijfsbeheer vereist zijn voor het uitbaten van een onderneming.留言


bottom of page