top of page

GSM en PC: Wijziging bedrag voordeel alle aard



Op heden bestaat er geen wettelijk bedrag om het voordeel alle aard van een GSM of smartphone te bepalen. De fiscus aanvaardt meestal wel het forfait van 150 EUR per jaar of 12,50 EUR per maand. Volgens een bericht van de minister van Financiën zou daar met ingang van 1 januari 2018 verandering in komen. Zowel op fiscaal als op sociaal vlak zal een nieuwe forfaitaire waardering ingevoerd worden van:

- 36 EUR per ter beschikking gestelde GSM, tablet of smartphone.

- 48 EUR per telefoon- of gsm-abonnement.


Bovendien zal het voordeel alle aard voor een kosteloos ter beschikking gestelde PC of laptop wijzigen. Op heden wordt dit nog forfaitair gewaardeerd op 180 EUR per jaar. Blijkens het hierboven vermelde bericht zal dit vanaf volgend jaar verlaagd worden naar 72 EUR per kosteloos ter beschikking gestelde PC of laptop.


Het voordeel alle aard voor de kosteloze terbeschikkingstelling van een internetaansluiting blijft onveranderd gewaardeerd op 60 EUR per jaar. Ongeacht of het een vaste aansluiting of een mobiele aansluiting betreft, en ongeacht het aantal toestellen dat er gebruik kan van maken. Voor een smartphone met mobiel internet dient dus ook 60 EUR per jaar als voordeel alle aard belast te worden. Uw smartphone inclusief telefoonabonnement en mobiel internet zal dan ieder jaar een belast worden op 144 EUR (36+48+60) Het voordeel geldt echter 'ongeacht het aantal internetaansluitingen'. Indien u dus zowel over een internetabonnement type vaste lijn, als over een mobiel internet via uw smartphone of tablet, dient er slecht één keer 60 EUR als voordeel alle aard belast te worden.



bottom of page