top of page

De voordelen van een patrimoniumvennootschap

Het oprichten van een patrimoniumvennootschap kan tot een aanzienlijke belastingbesparing leiden. Daarnaast kan het ook een ideale structuur zijn om versnippering van familiale onroerende goederen tegen te gaan.

Doordat in de vennootschap alle kosten fiscaal aftrekbaar zijn, is de belastbare basis vaak lager dan wanneer het onroerend patrimonium belast zou worden in de personenbelasting. Ook de afschrijvingen en de intresten komen volledig fiscaal in aanmerking. In veel gevallen zal de belastbare basis zelfs helemaal verdwijnen of negatief worden. Hierdoor dient er vaak de eerste 30 jaar geen belastingen betaald te worden.


De tarieven voor het schenken of erven van onroerende goederen in Vlaanderen lopen op tot 27% in rechte lijn, en tot 65% tussen anderen. De aandelen van uw patrimoniumvennootschap kan u echter schenken onder levenden aan 3% in rechte lijn. Door hiervan optimaal gebruik te maken doet u aan volledig legale creatieve fiscale planning.


Een patrimoniumvennootschap kan ook de versplintering van een familiaal onroerend patrimonium voorkomen. Zo vermijd u dat een onroerend goed in mede-eigendom aan verschillende erfgenamen gaat toebehoren.


Indien u reeds een werkvennootschap bezit waarin vastgoed is ondergebracht kan u deze afsplitsen in een patrimoniumvennootschap. Zo vrijwaart u het vastgoed van enig ondernemingsrisico. De latere verkoop van de werkvennootschap zal ook sneller verlopen aangezien de koper minder geld op tafel moet leggen voor een werkvennootschap waarin geen vastgoed is ondergebracht. De patrimoniumvennootschap kan dan uw welverdiende pensioenspaarpot worden. Stabiele cash-flows terwijl u de wereld rondreist.


Hou er wel rekening mee dat er een prijskaartje hangt aan vastgoed uit een patrimoniumvennootschap halen. Deze structuur dient hiervoor ook niet.
Comments


bottom of page